Який сир вважається найсмачнішим у світі?

Як відомо, про смаки не сперечаються, чи як сказав відомий герой з «Безприданниці»: «Один любить кавун, інший свинячий хрящик». Так і з сиром. Хтось любить тверді сири, хтось м’які сири з цвіллю, а хтось не уявляє собі ранкову чашечку кави без шматочка бринзи.

Але людина – істота допитливе, він хоче все знати і все спробувати. Тому й складаються всілякі рейтинги найдорожчого, найкращого і найсмачнішого. Не уникнув цієї долі і сир. Одне авторитетне видання, посилаючись на гурманів усього світу, опублікувало рейтинг десяти найбільш смачних сирів.

10 місце зайняв італійський сир Маскарпоне (Pecorino). Його назва говорить сама за себе – pecora по-італійськи значить вівця. Вперше він був виготовлений пару тисячоліть тому, в селі, розташованої в околицях Риму. Цей твердий пресований сир готують тільки з овечого молока. Процес його дозрівання становить від восьми місяців до року. Пекоріно має пікантний гостро-солоний смак з домішкою фруктового аромату.

9 місце отримав французький сир Камамбер (Сamembert). Цей м’який жирний сир готують зі свіжого коров’ячого молока. Його жирність сягає 60 відсотків. Сирну масу поміщають у спеціальні форми для дозрівання, яке триває мінімум три тижні. Зовні сир покритий натуральною скоринкою з білої цвілі і має таку ніжну консистенцію, що буквально плавиться в руках. У Камамбер гострий пікантний смак з грибними нотками, а за твердженням гурманів камамбер властивий аромат квітучих альпійських лугів.

8 місце присудили швейцарському сиру Грюйер (Gruy?re). Сир названий на честь однойменного містечка, в якому він у 1115 році був виготовлений вперше. І з тих пір без нього немислима швейцарська кухня. Це твердий сир з різним ступенем витримки, яка може тривати від п’яти місяців до півтора років. Від цього терміну варіюються і смакові відтінки сиру. Але вершково-горіховий смак в ньому переважає.

7 місце заслужив італійський Маскарпоне (Mascarpone). Його історія почалася в кінці 16 століття на півночі Італії, в Ломбардії. З тих пір сир використовують у всьому світі, в основному для приготування смачних десертів. Маскарпоне готують з коров’ячих вершків високої жирності, тому він дуже калорійний (в 100 грамах сиру міститься близько 400 ккал). У ньому міститься 80% молочного жиру – такий собі молочний рекордсмен серед сирів. Цей білий пастоподібний сир швидше нагадує крем, густу сметану або йогурт і має виражений молочний смак і аромат. Перед подачею на стіл Маскарпоне слід охолодити і злегка посипати цукром.

6, 5 і 4 місця дісталися англійським сирам: Червоний Віндзор, Кропив’яний сир і Стилтон.

Віндзорський Червоний сир (Windsor Red) за смаком нагадує англійський сир Чеддер, тому готується з тієї ж сирної маси, але з додаванням червоного вина або лікеру з бузини. Оскільки сирна маса просочується нерівномірно, вона набуває вигляду рожевого мармуру. Це твердий сир з пікантним смаком і відчутним винним присмаком.


Є два різновиди Кропив `яного сиру. Перший – Корнуелл Ярг (Kornwall Yarg) здавна готують в графстві Корнуолл. Він відноситься до категорії напівтвердих сирів і готується з коров’ячого молока за традиційною технологією. Його родзинка в тому, що після пресування сирну масу загортають у листя кропиви і залишають дозрівати в такому вигляді на кілька місяців. Кропива служить своєрідною кірочкою і дає сиру незвичайний пліснявий грибок, забезпечуючи йому неповторний гострий смак і аромат. Консистенція сиру змінюється від м’якої по краях до пухкої і розсипчастою посередині. Цей сир не виробляється в промисловому масштабі, а готується тільки вручну. Інший сорт кропив’яного сиру порівняно молодий. Його відмінність в тому, що при приготуванні подрібнені кропив’яні листя додаються прямо в сирну масу, утворюючи після дозрівання декілька шарів зеленуватою цвілі.

Сир Стілтон (Stilton) – сир з благородною блакитною цвіллю. Готують його з коров’ячого пастеризованого молока. Для дозрівання його на два місяці кладуть у спеціальні циліндричні форми. У результаті виходить напівм’який сир з кришиться текстурою. Згідно англійським традиціям до стілтону подають портвейн. Він також є обов’язковим атрибутом різдвяної трапези.

3 місце завоював данський сир Данаблу (Danablu). Вперше він був приготований в 1915 році датським фермером в результаті невдалої спроби відтворити знаменитий французький Рокфор. Цей дуже м’який сир готують з коров’ячого молока. Він пронизаний доріжками синьою цвілі, яка розвивається від центру голівки до її поверхні. Термін визрівання цього сиру два – три місяці. Данаблу має сильний гостро-солоний смак і властивий тільки йому характерний аромат.

2 місце по праву зайняв ще один швейцарський сир, король серед сирів – Емменталь (Emmental). Класичний швейцарський сир, названий по імені невеликого містечка Емменталь, де він вперше був приготований в 1293 році. Для його приготування беруть тільки свіже коров’яче молоко. Це напівтвердий сир яскраво-жовтого кольору з класичним сирним ароматом. Його візитною карткою є великі оченята, зумовлені особливостями приготування. І чим вони більші, тим ароматні сир. Емменталь володіє класичним солодкуватим смаком, без кислинки, з фруктовими нотками.

1 місця удостоївся сир халлумі (Halloumi) – стародавній Левантійському сир, який готують на Кіпрі. Це не тільки самий смачний, але і самий незвичайний сир у світі. Традиційно його готують з суміші козячого та овечого молока. У промисловому виробництві стали все частіше вживати коров’яче молоко, але за твердженням знавців, смак сиру від цього тільки програє. Через особливості виготовлення він має дуже високу температуру плавлення, тому не розтікається і не плавиться навіть при сильному нагріванні. Перед подачею на стіл халлумі обов’язково потрібно нарізати невеликими скибочками і обсмажити на сковороді або грилі до придбання рум’яної скоринки. Тільки так розкривається його солонуватий, ніжно-пряний смак і аромат. У такому вигляді його додають у салати і подають зі смаженими овочами. А в літню спеку кіпріоти їдять халумі з кавуном.

І на закінчення не можу не згадати два французьких сиру, які з якихось причин не увійшли в цю десятку, але їх смак від цього анітрохи не погіршився. Французи стверджують, що найсмачнішими є їх знамениті м’які сири з цвіллю – Рокфор і Брі. Ці елітні сири протягом століть займали почесні місця на королівських столах.

Справжній Брі готують з коров’ячого молока, зверху він вкритий білою оксамитовою пліснявою, під якою знаходиться найніжніша солодко-солона м’якоть з горіховим ароматом. Брі – десертний сир. Він особливо хороший в дуеті з шампанським і сухими винами. Також відмінним доповненням до Брі будуть яблука та волоські горіхи. Його смак по-справжньому розкривається при кімнатній температурі, тому краще виймати його з холодильника заздалегідь, а не перед самою подачею до столу.

Рокфор зверху покритий природної ніжної скоринкою, під якою прихована вершкова м’якоть з доріжками зеленувато-блакитний цвілі. Рокфор готують тільки з овечого молока, а зріє він в вапнякових гротах, тому ці запахи і складають основу його аромату. А за смаком він нагадує лісові горіхи. Рокфор гармонує з солодощами і фруктами, чудово поєднується і з червоними сухими, і з білими десертними винами. Хороший він і в складі різних овочевих салатів з оливковою олією.

Загалом, приєднуйтесь до гурманам, пробуйте і насолоджуйтесь!