Який він, фрукт пристрасті? (факти про Маракуйя).

Насправді маракуйя – це назва сімейства пассіфлорових, яке включає в себе 400 видів різноманітних рослин. А та маракуйя, яку ми звикли бачити на прилавках магазинів, називається абсолютно по – іншому – жовта гранаділла. Крім цього, у всім звичною маракуї є ще кілька назв – пасив або пасифлора (від назви сімейства пассіфлорових) і пасифлора. Так яка ж вона, така екзотична маракуйя?

Батьківщина маракуї – Бразилія. Там досі вирощують велику частину всіх плодів маракуї. Незважаючи на це, плантації маракуї можна зустріти і в Індії, і в Австралії, і в Новій Зеландії, і на Гаваях. Однак, у всіх країнах, де вирощується маракуйя, у неї різні назви. Так, наприклад, пуерторіканці називають цей плід «парча», у Венесуелі – «парчіта», домініканці ж воліють називати маракуйю «чінола». В Індонезії вам запропонують «маркізу», а на Гаваях просто неможливо не покуштувати «Лилик». І тільки в Португалії і в Бразилії маракуйя називається саме маракуйєю.

А чому ж іноді маракуйю називають “фруктом пристрасті”? Все дуже просто. Для відповіді на це питання досить перевести на російську мову саме слово «Пасив». У перекладі воно буде звучати як «пристрасть».

Але є у маракуї і ще одне не менш звучну назву – королівська зірка. Саме так назвали маракуйю іспанці, коли вперше побачили її чарівні і такі барвисті квіти під час цвітіння рослини.

А ось правильно назва цього фрукта варто вимовляти з наголосом на останній склад – маракуйя.

Як і багато інших фруктів, маракуйя містить багато корисних речовин: клітковину, залізо, вітаміни А, В, С, натрій, серотонін, вуглеводи, фосфор і білок. Із – за того, що в маракуї міститься клітковина, вона володіє легким проносним дією і чудово регулює роботу кишечника. Натрій не дозволяє відкладатися каменям у нирках. Серотонін забезпечує спокійний і глибокий сон. Доведено, що плоди маракуї здатні навіть знижувати високу температуру. Так само, маракуйя чудово очищає печінку і відновлює її працездатність. Маракуйю в їжу не рекомендується вживати тільки тим людям, які схильні до розвитку алергічних захворювань.

У косметології маракуйю застосовують у вигляді екстрактів і масел. Ці кошти чудово пом’якшують і зволожують шкіру, одночасно насичуючи її всіма необхідними вітамінами. Маски і креми для обличчя з маракуйєю найкраще застосовувати для зрілої шкіри. А ось при проблемній шкірі чудово підійдуть очищають гелі з цим фруктом. Є ще й шампуні з екстрактом маракуї, які чудово живлять і зволожують шкіру голови.

У кулінарії різних країн маракуйя застосовується по – різному. У Новій Зеландії маракуйя – це начинка для національної страви «Павлове». В Австрії готують маракуйю під ванільним соусом. Є ще й досить популярний безалкогольний напій з маракуйєю – Passiona. У Німеччині ж просто обожнюють їсти маракуйю разом з морозивом.

Якщо ж ви вирішите спробувати маракуйю, то розріжте плід навпіл і ложечкою вичерпувати з цих половинок м’якоть. До речі, насіння у мавракуйі так само є їстівними. Смак у маракуї просто чарівний – ніжний, свіжий, злегка кислуватий з дуже легкою гіркуватістю.