З чого роблять желатин?

Желатин. Безліч страв нашої кухні робиться з його використанням. Без желатину не вийти холодець, желе, мармелад. Желатин додають навіть у жувальну гумку, в оболонки таблеток, в фотоплівку. У желатині міститься безліч вітамінів, мінералів, білків корисних і необхідних для нашого організму.

Знати з чого і як виготовляється желатин буде важливо і цікаво не тільки Домробітниця-Господарочка, але і просто цікавиться людям. Так само знати про те, як відбувається процес виробництва желатину, буде корисно друзям тварин – вегетаріанцям, веганам, фруторіанцам.

Для початку розберемося з тим, що це взагалі таке – желатин. Желатин – це жорсткі, сипучі, напівпрозорі, можливо жовтуваті крупинки.
Вони досить дрібні. Хороший желатин не повинен мати кольору – він повинен бути прозорим, запах – присутність сторонніх запахів – ознака поганої переробки, не повинен змінювати свої властивості на повітрі. Сам по собі желатин – це білок колаген.

Отже, ми підібралися до головного. З чого ж виготовляється желатин? Зазвичай желатин виготовляється з кісток, зв’язок, шкіри, хрящів. Для цього використовують таких тварин як: свиня, корова, коза, кінь. Зрідка буває що желатин виготовляють з кісток риби та птиці (випадки досить рідкісні, і зазвичай кістки цих тварин просто додають в загальну масу інших, більш часто зустрічаються у виробництві желатину кісток). Спосіб виготовлення желатину на виробництві приблизно такий: колаген, що міститься в сировині, розщеплюють за допомогою лужного та кислотно-каталізаторного гідролізу до тих пір, поки його не вдасться екстрагувати водою. Очищений і висушений після процесу екстракції продукт є харчовим желатином. А взагалі, якщо говорити про виробництво желатину по-простому, без хімічних термінів і пояснень, то процес виробництва виглядає так: колаген, який міститься в кістках розщеплюють, використовуючи кислоту для цього. Робиться це до тих пір, поки цей білок не стане таким, який буде можна видалити з решти сировини за допомогою води. Після цього желатин очищають від сторонніх домішок, які залишилися в процесі виробництва і висушують.

А так само, хотілося б вам розповісти про рослинний аналог желатину – агар-агар. Першими цей продукт почали використовувати в Малайзії. Саме там помітили, що якщо виварити і висушити водорість певного виду – буру або червону водорость, то вийде досить цікаве речовина, за властивостями таке ж як і желатин. Агар-агар у відмінності від желатину полісахарид, в основному складається з складних ефірів сульфату кальцію, натрію галактози. При застосуванні агар-агару желе можна зробити м’яким і ніжним, як цукерки «Пташине молоко», і можна зробити твердим і хрустким. Жельованого агар-агар має здатність навіть при дуже маленьких співвідношеннях агар-агару до рідини. Найбільше співвідношення при якому починається процес желювання це одна частина агар-агару до трестам частин води.

Тепер ви знаєте, з чого і як зроблений желатин, і навіть з чого і як зроблений його рослинний аналог – агар-агар. І тепер у вас є можливість вибирати між двома цими прекрасними продуктами.