Чому несвіже яйце спливає у воді?

Вода – чудовий і винятковий за своїми властивостями природний продукт. Її щільність така, що всяке лайно, кинуте в неї, неодмінно спливе. Оскільки воно не тоне. Не приймає вода в себе гидоту. І в цьому її сакральне властивість, про яку ми геть забули.

А адже ще всього сотню років тому, свіжість і якісність яйця визначали саме за допомогою води. Сумнівне яйце попросту поміщалося в ємність з водою. Якщо яйце опускалося на дно – все в порядку. Це показувало, що яйце цілком свіже та придатне до споживання навіть в сирому вигляді.

Якщо ж яйце зупинялося в падінні і плавало десь у середині ємності, вважалося, що яйце вже «задумалося», і його слід негайно пустити у вживання (причому, ніяк не в сирому вигляді), оскільки через малу кількість часу воно стане непридатним.

Якщо ж яйце, опущене у воду, спливало і плавало в ній, як … листочок в ополонці, висновок робився однозначний: вживати таке яйце в їжу не варто. Краще його викинути на смітник або підкинути сусідові з затишне місце, щоб воно через малий час ще й гнилостно засмерділо, заподіюючи гидотний сусідові незручність і занепокоєння.

Чому старе або зіпсоване яйце спливає?

По-перше, в кожному яйці є невеликий простір, заповнений повітрям і призначене для газообміну розвивається ембріона. Така повітряна камера, що зве по науці пугой, знаходиться на тупому кінці яйця, в якому є двошарова подскорлупная оболонка. Вона має властивість пропускати і повітря, і вологу.
І чим більше вік яйця, тим більше за обсягом ця камера-пуга. Яйце як би сохне, вивільняючи все більше місця для повітря. Чим довше яйце буде несвіжим, тим ближче до горловини ємності воно буде плавати. Але те, що воно зіпсовано, стверджувати безапеляційно покуда не варто.

По-друге, хоч яєчна шкаралупа і виглядає захищеною і непроникною для зовнішнього впливу середовища, це зовсім не так. Мало того, що шкаралупа пропускає повітря, так вона ще легко впускає всередину яйця мікроби. Доки яйце знаходилося всередині курки, воно було продуктом стерильно-чистим. А ось як тільки курочка знесла яєчко, ця стерильна чистота втрачається в кілька секунд, і в яйце уповзають полчища мікробів, що є в середовищі, в яку це яйце поміщено. Під оболонкою яйця починаються процеси гниття і розкладання білка, в результаті чого виділяються гази (а потім і з’являється гнильний запах сірководню), які, як відомо ще зі школи, легше води. І чим більше процес гниття, тим більше і газів, які, з’єднавшись з уже наявним в яйці повітрям, піднімають зіпсоване яйце на саму поверхню води. Так що, якщо яйце плаває біля самої горловини ємності з водою, це означає, що яйце не тільки старе, але ще і тухле.

Ось прості і без особливої зауми пояснення того, чому несвіже яйце спливає у воді. Так що, якщо ви, купивши на базарі чи в магазині десяток-другий яєць, помістили їх у воду, і вони всі потопилися, ваша покупка цілком вдала. А ось якщо кілька яєць спливли й бовтаються на поверхні, як самі знаєте що, вам не пощастило. Але – не впадайте у відчай. Адже ці яйця – пам’ятаєте? – Можна підкинути гидотний сусідові …