Які існують факти про курячому яйці?

Такий звичний і знайомий для всіх нас продукт, як куряче яйце, може бути дуже навіть цікавим і примітним, якщо «копнути глибше» всі наукові дослідження і висновки.

І насправді, вченими вже доведено і відкрито безліч цікавих фактів, які притаманні виключно курячим яйцям.

Всі ми знаємо, що куряче яйце багате на білки, жири, мікроелементи і вітаміни. Кілька десятиліть тому, лікарі – дієтологи категорично виключали яйця з багатьох дієтичних раціонів, стверджуючи, що в них міститься дуже багато холестерину. Але вже сьогодні, всім відомо, що не просто не шкідливо, а навіть дуже корисно дорослій людині з’їдати в день по одному або два яйця.

А ось ще цікаві факти про самому звичайному курячому яйці, дізнавшись про які, ви напевно зведете цей продукт в ступінь дивного.

Одне, середнього розміру куряче яйце важить п’ятдесят грам.

А одна середньостатистична курка-несучка в змозі знести в рік приблизно двісті п’ятьдесят яєць! (Ого! – напевно, Закричіть ви.
)

Далі – більше. У Китаї, кожен рік, кури дають сто шістьдесят і більше мільярдів яєць! Навіть в Америці, де куряче господарство має широкі масштаби, яєчна врожайність набагато скромніше. Американські кури несуть в рік близько шістдесяти п’яти мільярдів яєць.

Ви, напевно, вже не раз задавалися питанням, а чи існує найбільше у світі яйце? І якщо так, то де? Відповідь на це питання, звичайно, позитивний. Виявляється, найбільше яйце було знесено кубинської курки-несучки. Воно важило сто сорок вісім грамів. І відразу хочеться зауважити, що зафіксовано і саме маленьке куряче яйце – десять грам, в Папуа Новій Гвінеї.

Це дані, які стосуються вагових категорій курячих яєць. А є ще категорії розміру діаметру і довжини. Так от, в Англії, одна несучка знесла найбільше за розмірами яйце – його діаметр дорівнював двадцять три сантиметри, а довжина трохи більше тридцяти сантиметрів. (Навіть страшно собі уявити, яких розмірів була сама курка-несучка, вже не страус Чи це був?)

Куряче яйце, не дивлячись на свій розмір, можна назвати справжнім скринею зі скарбами. Чому? А тому що, в одному яйці міститься відразу сорок хімічних елементів: калій, магній, бор, фосфор, цинк, мідь, йод і так далі. У тому ж яйці містить двадцять амінокислот. Ну, хіба не скарб?

Йдемо далі.

Виявляється, енергетична цінність одного яйця – сто п’ятдесят ккал (і це при середній вазі п’ятдесят грам!) З цього випливає, що десять курячих яєць по своїй поживності дорівнюють восьмистам грамам яловичого нежирного м’яса.

У раціон людини, яйця вводять поступово, починаючи з жовтка, приблизно на сьомому місяці життя, а білок додають з року.

У народі побутує думка, що курячі яйця з білою шкаралупою менш смачні, ніж з коричневою. І це найбільше оману. Яйця «засмаглі» з’являються у несучок азіатських порід, а європейські кури несуть білі яйця. І смак у них абсолютно ідентичний. І це факт.

Несвіже яйце ніколи не потоне в воді.

А у свіжого – жовток завжди зафіксований в одному місці, і якщо потрясти свіже яйце біля вуха – не буде чутно ні якого звуку. Таким чином, можна визначити свіжість купуються яєць.

Куряче яйце зверху покрите невидно оці захисною плівкою. І якщо помити яйце під краном, плівка піде, і яйце набагато швидше піддасться псування. Так що не варто мити яйця для зберігання.

Куряче яйце настільки популярний продукт у всіх країнах світу, що 1996 році на віденській конференції міжнародна комісія заснувала всесвітній яєчний свято, яке відзначають багато народів у другу п’ятницю жовтня кожного року.

Найбільшу популярність і любов завоювало куряче яйце у мексиканців. У цій країні один житель за рік з’їдає приблизно п’ятсот сорок яєць (варених, сирих або смажених).

Ось скільки існує фактів про просте курячому яйці.

Ну, хіба це не дивовижний продукт?