Чому на Великдень фарбують яйця?

Фарбовані яйця на Великдень … цей звичай не могли винищити навіть 70 років войовничого атеїзму. Моя бабуся – «правовірна» комуністка, яка потім довго не могла змиритися з тим, що я відвідую церкву – навіть за радянської влади фарбувала яйця на пасху. Вони були такі блискучі, бордово-коричневі … краса! Вона використовувала для цього самий традиційний барвник – лушпиння цибулі.

Як же народився цей звичай?

Він старший християнства. З глибокої давнини яйце – «мертва» оболонка, з якої з’являється жива істота – було символом зародження життя і навіть всього світу. У багатьох міфологіях фігурує Світовий яйце, з якого виникає все суще («Калевала») або деміург-прародитель (китайський Пань-Гу) … Тому-то яйце здавна використовувалося в магічних ритуалах, насамперед – пов’язаних з родючістю. Шкаралупа при цьому забарвлювалася кров’ю жертовної тварини – так що спочатку яйця забарвлювалися виключно в червоний колір (навіть тоді, коли кров замінили інші барвники). Існували такі звичаї і у слов’ян, і у стародавніх римлян …

А з християнством цей звичай зв’язала свята Марія Магдалина. Ця невтомна проповідниця Слова Божого зважилася розповісти про Воскресіння Христа самому імператору Тиберію (як їй вдалося пробитися – залишилося таємницею, але жінки завжди справлялися з тим, що чоловікам було не по плечу). До імператора не належало бути без підношення – але що могла піднести бідна жінка? Хіба що куряче яйце … так вона і зробила. Імператор не схильний був вірити в те, що розповідала святая – тільки розсміявся у відповідь, і заявив, що якщо яйце з білого стане червоним – от тоді він повірить. І ось – сталося диво: яйце в руках святий дійсно стало червоним!

З тих пір на Великдень християни фарбують яйця і дарують їх один одному зі словами: «Христос Воскрес!».

За багатовікову історію християнства з’явилося чимало традицій, пов’язаних з фарбуванням яєць. Фарбують їх у Чистий четвер (четвер на Страсному тижні – останній тижні Великого посту, безпосередньо попередньої Великодня), а у Велику суботу несуть в храм на освячення – разом з паскою і паскою.

Сам же процес фарбування – ціле мистецтво. Яйця, пофарбовані в один колір, називаються крашанками. Якщо яйце забарвити спочатку в один колір, потім покрити краплями гарячого воску, а потім – коли віск застигне – забарвити в інший колір, вийде яйце в цяточку – т.зв. крапанки.

Але справжні шедеври – це писанки, розписні яйця. Виготовлення писанки – процес дуже складний: візерунок наноситься на яйце воском за допомогою сталевого пера, потім яйце поміщають в фарбу, обсушують, наносять наступний узор (для фарби іншого кольору) і т.д. У писанках, мабуть, найяскравіше проявляється «язичницьке минуле» звичаю: на них можна побачити і Світове Древо, і небесних оленів (пов’язаних спочатку з образом богинь-Рожаниць) …

І хоч до Великодня ще далеко, раз вже ми заговорили про фарбованих яйцях – кілька практичних порад.

По-перше, не кладіть в каструлю яйця прямо з холодильника – потримаєте годину-другу при кімнатній температурі, так менше ймовірність, що вони лопнуть при варінні. З цією ж метою воду слід підсолити.

По-друге – приберіть подалі харчові барвники, куплені в магазині: колір вони дають яскравий, але при освяченні – коли на яйця потрапить свята вода – неодмінно потечуть. А розмаїття кольорів можна досягти і без них – є безліч природних барвників.

Крім старої-доброї цибулевої лушпиння можна рекомендувати кропиву (для світло-зеленого кольору), дубову кору (для бронзового), календулу (для жовтувато-коричневого) – все це можна купити в аптеці. Сіро-блакитний колір дає каркаде. Всі згадані «барвники» – як і лушпиння цибулі – слід заварити напередодні і залишити на ніч настоюватися, вранці процідити і варити яйця в цих відварах.

Красивий колір (від світло-синього до темно-фіолетового) дає чорниця (на щастя, зараз в будь-який час року можна купити заморожені ягоди) – і її слід відразу варити разом з яйцями. Так само слід чинити з куркумою – яйця вийдуть жовтими.

З будь-яким барвником можна одержати різні відтінки: більш світлі (якщо вийняти яйце відразу після варіння) або більш темні (якщо довше потримати у відварі, коли яйця вже готові).

Крапчастий яйце можна отримати і без воску: перед тим, як варити яйце, намочіть його, обваляйте в рисі, обережно помістіть в следок і зав’яжіть на манер мішечка – і варіть в такому вигляді.

Тим же способом можна зробити візерункові яйця, обліпивши перед варінням гілочками кропу і листочками петрушки.

І ще одна порада, який дав батюшка в нашому храмі: не обов’язково тягнути на освячення всі яйця, які ви пофарбували – виберіть найкрасивіші. Коли освятять їх, ті яйця, які ви залишили вдома, теж стануть освяченими … це ще одне пасхальне чудо!