Чому ми любимо збирати гриби?

Гриб – це не просто багатоклітинний організм. Існують декілька кардинально відрізняються один від одного теорій їх походження на нашій планеті. Деякі вчені стверджують, що гриби відбулися від одноклітинних джгутикових організмів, саме цю версію нам з вами розповідали в школі вчителі біології. Інші, в свою чергу, вважають, що вони за допомогою метеоритів були занесені до нас на планету. І, нарешті, сама неординарна версія походження грибів, що припускає, що гриби – це прибульці з паралельного світу.

Звичайно, дізнатися, яка з версій ближча до реальності ми, швидше за все так і не зможемо. Та й навіщо нам це? Головне, що ми сповна навчилися цінувати цей подарунок природи і зовсім неважливо, з якого світу вони до нас потрапили. Більш того, ми не тільки навчилися насолоджуватися процесом приготування і стравами з грибів, але й навчилися відчувати певну насолоду від їх збору.

І вже з настанням осені багато грибники поїдуть до лісу збирати гриби. Адже їх збір для справжнього грибника – це не банальна прогулянка по лісу з кошиком в руках. Це цілий ритуал, що припускає єднання з природою і милування її красою. Людина, зробив крок у лісову гущавину, вдихнув чисте осіннє повітря, стає ближче до природи, починає зовсім по-іншому сприймати світ навколо себе. Саме в такі хвилини в душі кожної людини відбувається переоцінка цінностей. Він ніби знову знаходить ту невидиму нитку, що сполучає його з природою.

З кожним роком все більше людей, потрапляючи під магічні чари грибів, стають їх цінителями. Напевно, практично у кожного грибника в особистому запасі є парочка секретів і улюблених рецептів їх приготування, про що, власне, і говорить їх різноманіття. Адже гриби не тільки дуже гарні, але й надзвичайно смачні. Їх смажать, маринують, додають у салати, томят, сушать і навіть готують з них дуже смачні супи.

Ну, будемо упускати той факт, що гриби дозволені до вживання в пост, що, безсумнівно, говорить про єднання грибний кулінарії і духовності російського народу.

Тому ми щозими, насолоджуючись маринованими грибочками, з трепетом в серці очікуємо наступного сезону їх збору.

І, на довершення всього, я хочу поділитися з вами улюбленим рецептом мариновані підберезників.

Для їх приготування нам з вами потрібно:

1 кг. підберезників,

1 літр води,

1 ст. ложка солі,

1 ст. ложка цукру,

50 мл. яблучного оцту,

2 або 3 зубчики часнику,

різна приправа: лавровий лист, гвоздика, кріп, запашний і чорний перець.

Маринування грибів, як втім, і будь-яке інше їх приготування, починається з їх підготовки. Гриби необхідно вимити, видалити задерев’янілі частину ніжки, якщо така є, і зішкребти з них наліт.

Потім поваріть гриби в киплячій підсоленій воді близько 5-7 хвилин, потім відкиньте їх на сито і промийте в холодній воді.

Далі нам потрібно окремо закип’ятити воду і додати туди всі спеції, сіль, цукор і, звичайно, гриби. І варити все до їх готовності. Приблизно за 3-5 хвилин до закінчення варіння, додайте яблучний оцет і дайте маринаду ще трохи покипіти. Тепер залишилося найпростіше, це розлити маринад по стерилізованим банкам і герметично закупорити бляшаними кришками.

P.S. Сподіваюся, цей простий рецепт допоможе вам скоротати зиму в очікуванні грибного сезону.