Що таке палички для їжі?

У світі є 4 країни, в яких їдять паличками для їжі. Це Китай, Японія, Корея та В’єтнам. Але в кожній країні є свої правила етикету і правила використання паличок для їжі.

У Китаї палички для їжі з’явилися близько 3 тисяч років тому. Називаються вони в цій країні куайцзи. Ці палички квадратні біля основи. Потрібно це для того, щоб столовий прилад просто не скотився зі столу на підлогу. Довжина китайських паличок 25 см.

Існує легенда, за якою виходить, що палички для їжі придумав Юй. Ця людина хотів дістати гаряче м’ясо з котла, але руками це зробити було просто неможливо. І тоді в хід пішли 2 найзвичайніші палички від найближчого дерева.

Однак не всі китайці користуються цим столовим предметом. Тільки 30% населення Китаю їдять за допомогою паличок. Ще 30% їдять їжу виделкою і ложкою. Ну, а інша частина населення воліє трапезувати руками.

Роблять китайські палички для їжі з металу, пластмаси, кістки і дерева. Існують навіть одноразові палички для їжі, але вони найчастіше дуже поганої якості. Перед використанням таких паличок їх просто необхідно потерти одна об одну. Це потрібно для того, щоб уникнути скалок.

До Японії палички для їжі потрапили з Китаю. Спочатку їх робили з бамбука. Підходящий стовбур цієї рослини поділяли вздовж на дві половинки, а отримані «щипці» пов’язували між собою. Але потім японські палички стали роздільними. І тепер це не просто палички, це саме справжній витвір мистецтва. Японці свої палички фарбують, покривають лаком, інкрустують перламутром і прикрашають різними візерунками.

Палички для японця не просто повсякденна річ. Вважається, що такі палички дарують своєму господареві щастя і довголіття, і саме тому найдорожчим і найбільш гідним подарунком в Японії будуть саме палички для їжі. Їх дарують молодятам на знак того, щоб вони були нерозлучні, як і ці 2 палички. Їх дарують на сотий день життя новонародженого, при цьому батьки вперше дають дитині спробувати рис за допомогою цих паличок.

Є в Японії і спеціальні підставки для паличок. Вони повинні знаходитися на кожному столі під час кожного прийому їжі. При цьому палички на підставку потрібно класти тонким кінцем вліво. Але якщо такої підставки немає, то ніхто не забороняє класти палички на край тарілки або прямо на стіл.

У Кореї їдять тільки тонкими металевими паличками. Це унікальний звичай. Такого більше не зустрінеш ні в одній країні світу. Раніше їх бажали з латуні, тепер же роблять із нержавіючої сталі.

Сьогодні в ресторанах Японії і Китаю найчастіше до їжі подають одноразові палички, виготовлені з пластмаси або дерева. Особливість таких паличок в тому, що вони з’єднані верхнім кінцем один з одним, тобто, не розпиляні до кінця. Це знак того, що дані палички нові і ними ніхто не користувався.

Тільки в одному Китаї щорічно використовується й викидається 45 мільярдів пар одноразових паличок для їжі. А це становить 25 мільйонів знищених дерев у рік. Саме тому сьогодні в багатьох готелях і ресторанах їжу їдять самими звичайними ложками та виделками. Але палички для їжі все одно при цьому знаходяться неподалік.