Як в домашніх умовах виростити екзотичне рослина?

Безсумнівно, живі квіти роблять наше житло більш затишним. Порожні підвіконня нагадують казенні будинки, а строкаті квіткові вазони створюють настрій. На одному віконці розташувався бальзамін зі своїми розкішними суцвіття, на іншому – вчора розцвіла лілія … Краса, око радіє, хочеться милуватися рослинами знову і знову.

Як квітникар любитель зі стажем, я зіткнулася з проблемою – що робити, якщо рослини, десятиліття прикрашають квартиру, набридли? Душа вимагає змін. Не тішать герані, антуріуми, драцени, фікуси і т. д., хочеться чогось такого, незвичайного, екзотичного. Слава Богу, рішучості мені не позичати, я прийняла рішення роздати квіти. Важко описати радість моїх подруг, які отримали в подарунок вазончики з квітами, перепало й дитячого садка, туди вирушили найкрупніші екземпляри. Вдома звільнилося місце, можна починати експерименти. Як в домашніх умовах виростити екзотичне рослина?

Минулого літа я відпочивала в Криму, недалеко від знімається нами квартири був розташований санаторій. Зараз там проводяться будівельні роботи, але на території парку можна спокійно прогулюватися. Як там красиво: туї, кипариси, ялівці і красені – олеандри. Олеандр – це кущ, який цвіте протягом усього літа. Квіточки бувають білими, рожевими, червоними. Можуть походити на суцвіття гибискуса або нагадувати бутони троянд. Я просто закохалася в це рослина, забралася в інтернет, щоб прочитати про це диво. Виявилося, його досить легко виростити у себе на підвіконні, досить укоренити молодий пагін. Натхненна і озброєна ножицями, я забралася в кущ і зрізала десять молодих гілочок (на всякий пожежний). Всі вони пустили тонкі, довгі корінці вже через три тижні, я купила грунт для квітучих рослин і висадила їх у чотири горщика. Світло і рясний полив обов’язкова складова при вирощуванні олеандра. Ось уже три місяці вони мене радують своєю зеленню, з’являються нові гілки і пагони. Ще не цвіли, але думаю, що навесні я дочекаюся перші бутони. До речі, щоб олеандр зацвів в домашніх умови, його потрібно удобрювати. У цієї рослини є один мінус – у нього отруйний сік. Пишуть, що, потрапляючи на шкіру, він може викликати алергічні реакції у вигляді висипу. Але я нічого подібного на собі не відчула, після посадки просто добре вимила руки з милом.

Можна придбати заморські плоди, всередині яких є кісточки. Все задоволення в одному флаконі, і фрукт спробували, і насіння використовували за призначенням. Почнемо з авокадо, кісточка дає майже 100% проростання за умови, що плід був зрілим. Занурюємо її тупий кінець в ємність з водою і залишаємо в спокої на 30-40 днів, приблизно в цей період прокльовується паросток і з’являється корінь. Втеча дуже швидко додає у зрості, і буквально через пару неделек рослину можна висаджувати. Вазончиками підберіть невеликого розміру, корінці присипте землею, верхню частину кісточки залиште зовні, вона з часом буде прикрашати рослину своїм незвичайним виглядом. Виберіть місце, де не буде прямих сонячних променів, які будуть висушувати листя авокадо і робити їх не привабливими. Деревце боїться протягів, а поливати його потрібно в міру підсихання грунту.

Фінікова пальма – досить красива рослина, його я виростила з кісточки, привезеній з Єгипту. Плід був дуже великий за своїм розміром, величезною виявилася і його кістку, її-то і привезла я додому. Просушити і встромила в землю, проростало насіння близько місяця. Одночасно проклюнувся паросток, і з’явилися білосніжні корінці. Незабаром з’явилися перші два аркуші, довгі, вузькі, темно-зеленого кольору. Далі пальма росла повільно, знадобилося набратися терпіння і чекати, коли боязке рослинка перетвориться на розкидисту фінікову пальму.

Без особливих проблем можна виростити і цитрусові: лимон, апельсин, грейпфрут. Мій вибір зупинився на лимоні, зі звичайної кісточки реально виростити досить привабливе деревце. Правда, плодоносити воно не буде. Якщо ви хочете пригощати плоди, вашій рослині знадобиться прищепити гілку з дерева, що дає урожай. У нас була така можливість, гілка прижилася, тепер кожну зиму наш невеликий лимончик дає врожай – з плоду. За смаком і запахом вони схожі на магазинний лайм, але є їх набагато смачніше, ніж куповані.

Експериментуйте. Відпочиваючи в чужій країні, привозите з собою частинку її природи. Вдома, дивлячись на екзотичну рослину, ви зможете знову і знову подумки подорожувати по далеким країнам, переживаючи кращі моменти свого життя.