Всесвітній день яйця. Коли він відзначається і що це за свято?

У багатьох європейських країнах світу у другу п’ятницю жовтня відзначається неофіційне свято – Всесвітній день яйця. Мабуть, це найулюбленіше свято у всіх любителів яєчні і омлетів, запіканок і сирників, Глазунов і просто варених яєць. Звідки ж з’явився цей досить незвичайний свято і як його святкують у різних країнах світу?

Яйця у всьому світі вважаються найбільш універсальним продуктом. За допомогою яєчного білка ми надаємо легкість тесту для бісквітів та печива. Жовток – невід’ємна частина будь-якого майонезу чи соусу. При цьому одне яйце містить усього 75 калорій і дуже багато вітамінів, серед них вітаміни А, вітаміни групи В, і, звичайно ж, незамінні мікроелементи, без яких наш організм не міг би нормально функціонувати – цинк, залізо і фосфор.

Яєчний жовток – це просто справжнісінький скарб. У ньому міститься велика кількість холіну, який просто необхідний для того, щоб ми себе добре почували, і щоб з нашим здоров’ям все було в порядку. Адже холін – це саме те речовина, яка оберігає наш організм від таких недуг, як стенокардія, інфаркт міокарда та ішемічна хвороба серця. Та до того ж без холіну мозок людини просто не зміг би витримати всієї тієї інформації, яка навалюється на нього за день.

Ще яйця хороші тим, що їх можна їсти в будь-який час дня і не побоюватися за своє здоров’я. Адже як приємно починати свій день зі сніданку, який складається з яєчні, шинки і кави. Для того щоб в обід швидко і ситно перекусити достатньо з’їсти пару яєць, зварених круто або ж приготувати нехитрий омлет. Та й на вечерю у вас, безсумнівно, буде блюдо, до складу якого неодмінно буде входити яйце.

Так як же все-таки з’явився Всесвітній день яйця?

Все почалося в 1996 році. Саме тоді на черговій конференції «Міжнародної яєчної комісії», яка проходить в Австрії, у Відні, делегати вирішили, що такий потрібний і поживний продукт повинен неодмінно мати своє свято. За це рішення вся комісія проголосувала «за». І саме з тих пір Всесвітній день яйця і святкується у другу п’ятницю жовтня.

Європейські країни святкують Всесвітній день яйця по-різному. Так, наприклад, в Австрії протягом усього тижня до святкового дня по телевізору транслюються кулінарні передачі, в яких майстри – кухарі навчають австрійців готувати прості і нехитрі страви з яєць. У день же свята в небо Австрії запускається величезну повітряну кулю у формі яйця, що ширяє над столицею цілий місяць, не даючи забувати жителям про користь такого простого і нехитрого продукту.

На Маврикії в Міжнародний день яйця був створений величезний омлет, який складався з 10 тисяч яєць. Після того, як омлет був приготований, а готували його на сковорідці діаметром 4 метри, його розрізали на 3 тисячі частин і роздали найбіднішим жителям.

В Угорщині Міжнародний день яйця – це справжнісіньке фестиваль, на який збираються сотні і сотні гостей. Це свято з піснями, танцями, народними танцями і, звичайно ж, зі всілякими конкурсами, які пов’язані з винуватцями торжества – яйцями.

А як будете ви святкувати найсмачніший свято цієї осені?