Чи вигідно розводити індиків?

На індиків можна робити хороший бізнес навіть в масштабах особистого підсобного господарства. Це найбільша з домашніх птахів. Навички розведення індиків мають давній позитивний досвід, підкріплений традиціями багатьох народів світу: України, Росії, Грузії, Вірменії, Узбекистану, США, Великобританії, Голландії. У Грузії, наприклад, існує сім різновидів індиків: білі та сірі, палеві, бурі і строкаті, чорні, бронзові. У США порода індичок постійно покращується шляхом схрещування домашніх індичок з дикими.

У 50-60 рр.. ХХ століття, вирощуючи індиків на особистому подвір’ї, можна було побудувати гарний будинок всього за 2-3 роки. Звичайно, в той час було більше можливостей отримувати на пільгових умовах корму і вітаміни для птиці. Користувалися цим частіше працівники колгоспів, але і в даний час вміст індиків не обходиться занадто дорого, незважаючи на хороший апетит птиці.

Сьогодні держава робить ставки на розвиток особистих підсобних господарств. Виділяються цільові субсидії, дозволяють заповнити витрати, понесені на організацію справи, або на розвиток бізнесу. Особливо значущу роль у розвитку бізнесу на селі займають сільськогосподарські кредитні споживчі кооперативи, що забезпечують недорогими позиковими коштами селян. Ставки по таких цільових позиках, як правило, не перевищують 20% річних, тому зовсім не руйнівна для людей.

Простий розрахунок дозволяє визначити: скільки треба грошей на закупівлю корму і курчат, а також забезпечення належних умов утримання та догляду. Продумувати ринок збуту м’яса птиці також треба заздалегідь. Середня вага дорослої самки індички досягає 10 кг., А самця 25 кг. Середня ринкова ціна 1 кг. м’яса дорослої індички становить 350 рублів, а півторамісячного курчати 450 рублів. Одна індичка за сезон несе 120 яєць. Отримують від однієї індички – несучки 50-60 індичат.

За найпримітивнішим розрахунками, навіть якщо з п’ятдесяти індичат виживуть і досягнуть необхідної маси всього двадцять п’ять голів, то селянин заробить більше двохсот тисяч рублів за сезон, від однієї індички – несучки, а їх зазвичай не менше трьох. Доходом від однієї несучки погашаються всі витрати на утримання птиці за сезон, причому із залишком.

Про чудовому смаку, користь і дієтичних якостях м’яса індички сьогодні знають всі. У м’ясі мінімум жиру і холестерину, велика кількість вітамінів групи В, А, Е, а також незамінні мікроелементи: залізо, кальцій, натрій, фосфор, калій, йод, магній і марганець. Першим вкушає найсвіжіше м’ясо індички господар птаха, що знову ж вигідно як для здоров’я, так і для сімейного бюджету.

Таким чином, зміст птиці індички в усіх відношеннях вигідно. По-перше, дозволяє правильно харчуватися всій родині, по-друге, практично виключає витрати сім’ї на м’ясопродукти, по-третє – приносить значний дохід від продажу м’яса. Крім всіх перерахованих переваг, існує можливість отримання державної субсидії, в якості компенсації витрат за позиками та утриманню птиці.