Чи вигідно утримувати бройлерів?

Все, що стосується смачної їжі, ми із задоволенням читаємо, купуємо, готуємо. І, природно, вживаємо. Коли чуємо слова «котлета по – київськи», «курчата табака», «чахохбілі», то уявляємо смачне, м’яке, соковите куряче м’ясо. Крім смакоту, куряче м’ясо приносить ще й корисність. Воно містить у собі багато повноцінних, притому легко засвоюваних білків, жирів, вітамінів та екстрактивних речовин. Вітаміни А, В1, В2, В6, В12, Е; макроелементи: магній, калій, фосфор, кальцій; мікроелементи: залізо, марганець, цинк, селен, а ще протеїн. Якщо порівняти, наприклад, ту ж не менш смачну свинину, то в її білку виявлено до 88% незамінних амінокислот, а в білку курчат – бройлерів – 92%. Куряче м’ясо володіє ще і лікувальними властивостями. Адже курячий бульйон здавна використовували при лікуванні простудних захворювань. Це натуральний препарат, на відміну від маси ліків, яку пропонують нам фармацевти. При вживанні курячого м’яса в сироватці крові збільшується кількість поліненасичених кислот. Вони швидше і легше засвоюються організмом, що запобігає такі захворювання як атеросклероз, гіпертонія, ішемія, інфаркт. Корисно куряче м’ясо і хворим на цукровий діабет, подагру, виразковою хворобою.

І не дивно, що курка вважається найпоширенішою домашньою птицею. У Південній Азії і в Південно-Східній досі живуть і прекрасно себе почувають родоначальники свійських курей. Це банківскіе джунглевої кури. Близько 6000 років до н.е. вони з’явилися в домашніх господарствах китайців, а близько 3000 років до н. е.. були, так би мовити, одомашнені в Індії. Вважається, що в Європу кури потрапили через Іран і Передню Азію.


В даний час існує безліч порід курей. Близько 180 зараховано в так званий європейський стандарт і діляться на три основні групи. Це курочки, які відрізняються своєю яйценосністю, середні м’ясо-яєчних породи і породи м’ясні, в тому числі і бройлери.

Чи вигідно утримувати бройлерів? У плані корисності і смакота сумнівів немає. Ну, дуже корисна і смачна домашня птиця. А ось в плані економічності? Хороший господар може отримати прибуток з будь-якого об’єкта господарювання. Ну, а якщо захочете все – таки спробувати виростити, то краще починати з невеликої кількості. За двома десятками курочок доглядати простіше. А догляд за бройлерів складніше, ніж за звичайної куркою. Особливо в самі перші тижні життя цієї пташки. З перших днів їх треба навіть слухати. Якщо пищать все, то це погана ознака. А якщо якийсь один, то справа саме в ньому.

Перед тим, як привезете своїх майбутніх вихованців, подбайте про температуру. Не своєї, а тієї, яка буде в приміщенні, куди ви помістите курчат. У перший тиждень життя, вона повинна досягати +30 градусів, а далі знижуватися. Другий тиждень – до +28 – +26, третя – +24 – +22, а на четверту можна виставити вже +20 градусів. Освітлення теж треба регулювати. У перший тиждень освітлення має бути цілодобовим. Поступово світло прибирають, і залишають тільки біля годівниць і поїлок. Таким чином, в освітленій половині курчата будуть харчуватися, а там де потаємні – відпочивати. Харчування для бройлерів одне з найважливіших компонентів правильного і швидкого зростання. Збалансовані комбікорми та вода, притому доступ повинен бути постійним, зроблять свою справу.

Три складові – тепло, турбота і правильне харчування, приведуть до того, що через 56 днів ви зможете приготувати смачну і корисну їжу з домашнього курячого м’яса. А якщо постараєтеся, то отримаєте чималий прибуток. Дерзайте.