Чи вигідно вирощувати кроликів?

Це пухнасте симпатичне істота розчулює своїм виглядом і підкуповує, як на перший погляд здасться, своєю беззахисністю. Задоволенню вживати в їжу смачне, корисне, дієтичне м’ясо кролика, ми зобов’язані римлянам. Вважається, що саме вони сприяли поширенню кроликів по території Європи. Будучи завойовниками нових земель, римляни створювали форпости на території далекій від Риму. А щоб було чим годувати своїх солдатів, робили там спеціальні огородження, де і розводили кроликів. Ось і виходить, що вже в середині минулого тисячоліття кролик поширився по Європі. А в сімнадцятому і вісімнадцятому столітті, перепливши моря і океани разом з мореплавцями, розселився по всьому світу.

У деяких країнах це невинне істота стало справжнім лихом. Не маючи ворогів у вигляді хижих тварин і володіючи неймовірною плодовитістю (одна кролиця приносить приплід близько 40 дитинчат на рік) кролики змітали на своєму шляху практично всю рослинність. В Австралії навіть було побудовано спеціальне огородження. Його довжина – 1833 кілометра. Це більше в три рази самої Китайської стіни. Але це не змогло вирішити проблему. На початку дев’яностих, минулого століття, кроликів там налічувалося в десятки разів більше ніж людей – понад 650 мільйонів особин. Зараз, кажуть, 300-400 мільйонів.

Кролик невибагливий в їжі, швидко розмножується, добре себе відчуває як в клітках, так і на відкритому повітрі. Якщо ви живете в сільській місцевості або в передмісті, тобто перспектива гарного бізнесу. М’ясо кролика – дієтичний продукт. У 1964 році була створена Всесвітня Асоціація наукового кролівництва. І уявіть собі, зі штаб-квартирою в Парижі. Десятки країн об’єдналися для того, щоб краще вивчити це ссавець і поширювати про нього необхідну інформацію. До речі, Росія вступила в цю Асоціацію зовсім недавно, лише у 2004 році. Це ще один бонус до скарбнички розвитку свого «кролячого» бізнесу.

М’ясо кролика не можна порівняти ні з яким іншим м’ясом по мінеральному і вітамінному складу. Вміст вітамінів В6, В12, РР набагато більше ніж в горезвісних свинині або яловичині. Звичайно ж, в достатній кількості є і інших елементів, таких як залізо, фосфор, марганець, фтор, калій. А ось вміст солей натрію мінімальне. Це і робить м’ясо кролика лідером дієтичного харчування. Дуже корисна кролятина дітям, годуючим мамам і людям похилого віку. Що стосується хвороб, то м’ясо це корисно для тих, у кого проблеми з серцево – судинною системою, шлунком або кишечником, а також тим, хто страждає алергічними захворюваннями. Людський організм м’ясо кролика засвоює на 90%, для порівняння – яловичину на 62%. Тому кролятина показана тяжкохворим людям.

Хутро кролика теж користується попитом. А сучасні методи вирощування роблять його таким, що за якістю привабливості він не поступається навіть хутра норки, шиншили або песця.

Якщо ви не готові зайнятися таким бізнесом, то можна завести просто карликового кролика. Він мало доставляє клопоту, його не треба вигулювати щоранку, або вислуховувати рулади, як у улюбленої кішечки під час «загулів». Таке домашнє тварина принесе багато приємних хвилин. А вигоду завжди можна знайти. І у вирощуванні кролів теж. Удачі!